У Херсоні підтримали "в’язнів Кремля" (ВІДЕО)

15:48, 15 сер. 2019
 
У Херсоні підтримали

"В’язні Кремля" - в обласному центрі відбулася акція на підтримку українських політичних ув’язнених та військовополонених. Херсон - друге місто з 10-ти у регіональному турі. 

На акції представили інсталяцію зі 121 капкану. Стільки наразі українських політв’язнів та військовополонених незаконно утримуються у в’язницях Росії та на території окупованого Криму.

"Я думаю, що дуже важливо, щоб і в Одесі, і в Херсоні, і в Харкові, і в Маріуполі люди відчули це, побачили, що це живі цифри, живі люди, громадяни України, які сидять в тюрмі за те, чого вони не робили, за свої погляди", - розповів постійний представник Президента України в Автономній Республіці Крим Антон Кориневич.

Антон Кориневич говорить, на сьогодні в тюрмах Росії утримується 97 політв’язнів та 24 військовополонених моряків. Майже 80 осіб - це кримські татари. На захід прийшла дружина затриманого політв’язня Едема Бекірова – Гульнара Бекірова. Вона розказала, що сьогодні 247-й день як незаконно утримують її чоловіка на території окупованого Криму. Додала, що стан здоров’я Едема важкий:

"На сьогодні вкрай важкий стан. Сьогодні 247 день катувань та знущань над людиною, інвалідом першої групи. 12-го та 13-го у нього були адвокати і він не зміг піднятися. А сьогоднішня акція, я впевнена, що вона теж якийсь крок до цих наших хлопців, щоб вони, по-перше, будуть чути родини, будуть наші хлопці знати, будемо листуватися, що це пройшло. А також держава наша – вона теж почує. І я думаю, що і міжнародні організації підхоплять. І я думаю, що це дуже добре, що ми зробили сьогодні".

В акції взяла участь онучка Едема Бекірова – Розалія. Вона підписала дідусеві листівку.

Онука політв’язня Едема Бекірова Розалія Бекірова:

" - Для кого підписуєш ?

– Своєму дідусю – Едему Бекірову та його сокамернику Серверу Рустафаєву.

- Що бажаєте?

– Щоб все було добре і скоріше вернувся".

Співорганізаторка акції – Ліза Мей – каже, тут кожен херсонець може підписати листівку або написати листа українським політв’язням та військовополоненим. Організатори передадуть ці листівки адресатам.

"Люди, які позбавлені волі - для них це має велике значення. Вони розуміють, що про них думають, за них борються, за них пам’ятають. І це піднімає їх дух", - розповіла співорганізаторка акції "В’язні Кремля" Ліза Мей.

"Як підтримати самих політв’язнів – це листи. Вони дуже їх чекають. Це піднімає їх моральний дух", - каже тітка політв’язня Олександра Шумкова Людмила Шумкова.

Тітка політв’язня Олександра Шумкова – Людмила Шумкова - каже, 23-го серпня буде два роки, як її племінника незаконно утримують в Росії у в’язниці:

"Таких сподівань немає, що станеться обмін. Тому що всі юридичні механізми вичерпані. Залишились політичні- це якісь домовленості, підключення міжнародних перемовників, професійних конфліктологів, які зможуть в політичному русі вирішити це питання".

Світлана Піцан, Владислав Купрєєв. 

Читайте нас у TelegramTwitterInstagram та Facebook.

Свіжі випуски новин переглядайте за посиланням або на нашому Youtube-каналі