Хабарі за інвалідність — у фільмі «Помилка 83» на UA: ХЕРСОН

Хабарі за інвалідність — у фільмі «Помилка 83» на UA: ХЕРСОН

30 вер. 2020

У середу, 30 вересня, о 22:00 дивіться прем’єру фільму-розслідування «Помилка 83» власного виробництва на суспільному телеканалі UA: ПЕРШИЙ, а також на UA: ХЕРСОН та регіональних телеканалах Суспільного. У стрічці автори розкривають корупційні схеми українських медико-соціальних експертних комісій (МСЕК).

Читайте також: Суспільне випустило першу в Україні серію подкастів-розслідувань

Що змушує людей давати хабарі, щоб отримати довідку, яка є підставою для державних пільг і гарантій — через історії та переживання людей з інвалідністю у фільмі розкажуть про корупційні ризики в системі МСЕКів.

Журналісти, аналізуючи судову практику щодо хабарників у медико-соціальній експертизі, знаходять пояснення, чому корупція в системі встановлення інвалідності процвітає.

«Про багато явищ ми думаємо як про те, що нас не стосується. Якісь там МСЕКи, якась інвалідність. Але ми ж здорові. Нас це не зачепить, із нами такого не може трапитися. Це не так. Аварія, онкозахворювання, інсульт, інфаркт, діабет, виробнича травма — загрози чатують на нас на кожному розі. І тоді, коли ми не маємо змоги жити як раніше, стикаємося з однією з найскладніших, найбільш закритих, найкорумпованіших інституцій, — розповідає шефредакторка творчого об’єднання розслідувань на UA: ПЕРШИЙ і співавторка фільму Інна Білецька. — До нас, коли ми завершували роботу над попереднім фільмом, зайшла колега з іншого підрозділу. Вона готувала документи для отримання інвалідності, її історія і історії, які вона розповідала про інших, змусили нас узятися за цю тему. Розплутати клубок і зрозуміти, чому ця система саме така. І що із цим робити».

Читайте також: «Сто років ізоляції» — прем’єра документального фільму-розслідування про українську психіатрію

Глядачі дізнаються, чому ця система є однією з найкорумпованіших в Україні й чому її досі не торкнулася реформа.

Зазначимо, фільм «Помилка 83» — третє розслідування власного виробництва журналістів Суспільного.

Фільм-розслідування про трагедію зі зруйнованим будинком на Львівщині «Дрогобич 101/1» потрапив до десяти найкращих робіт цьогорічного Національного конкурсу журналістських розслідувань та спеціальних репортажів.

Попередня стрічка — про приголомшливі реалії української психіатричної системи «Сто років ізоляції».