Святковий ефір UA: ХЕРСОН до Дня захисника України

Святковий ефір UA: ХЕРСОН до Дня захисника України

11 жов. 2019

14 жовтня, у День захисника України, в ефірі суспільного телеканалу UA: ХЕРСОН вийдуть спецпроєкти, тематичні концерти й документальні фільми, присвячені захисникам і захисницям.

О 8:00 в ефірі суспільного телеканалу UA: ХЕРСОН дивіться документальну стрічку «Війна на нульовому кілометрі» про історії прикордонників, які в травні-вересні 2014 року в складі підрозділів Державної прикордонної служби України героїчно захищали територіальну цілісність нашої держави. Зокрема, у районі пунктів пропуску «Ізварине» та «Довжанський» прикордонники й військові ЗСУ опинилися у ворожому кільці та 21 день перебували майже в повному оточенні. Цей фільм нагадає всім, якою ціною стримується ворожа навала. А також покаже героїв нашого часу, їхні обличчя й імена, героїв, якими варто пишатися.

О 11:00 глядачі побачать документальний фільм виробництва UA: Суспільне мовлення «Мирний птах». Стрічка розповідає родинну історію Івана Старченка, яка тісно переплітається з вторгненням Росії на Донбас і входом українських військових у Луганський аеропорт. Іван та два його сини працювали в Луганському аеропорту й попри заборону та погрози так званих ЛНРівців приймали на посадку українські військові літаки. Чоловіки допомагали українським військовим, і це ледь не коштувало їм життя: дім Старченків розстріляли з танка. Іван із дружиною дивом врятувалися, а син Сергій потрапив до полону.

О 13:00 на UA: ХЕРСОН— документальний фільм Юрія Ткаченка «Заміновані вірністю» про легендарну фронтову вівчарку, яка стала оберегом та символом вірності для бойових побратимів, перших добровольців, котрі зголосилися захищати незалежну Україну.

О 15:25 Суспільний мовник покаже документальний фільм «Війна химер». Це історія про війну, кохання та смерть. «Лавр» пішов добровольцем на фронт, потрапив в Іловайський котел, втратив побратимів. Настя, подорожуючи розбитими містами, де нещодавно велися бої, намагається осягнути сутність війни та кохання. Герої відверто розповідають одне одному, що відчували під час військових дій, виходу з котла. Вони спробують бути разом під час нової, уже спільної подорожі на передову. Ця стрічка є переосмисленням власного досвіду режисерок Марії та Анастасії Старожицьких.

О 17:20 в ефірі UA: ХЕРСОН— проєкт «Війна: історії початку». Це розповіді учасників бойових дій і волонтерів про початок війни, а також про те, як вони знайшли свою любов там, де зовсім не шукали — на передовій. І війна не стала завадою для цих почуттів.

Крім цього, на UA: ХЕРСОН заплановано трансляцію документальних передач «Герої України. Крути. Перша Незалежність», «08.2014. Розповідь про події в Іловайську», «Перехрестя Балу», «Січ», «Луганський форпост» та «Аеропорт. Перший штурм». «Новини» на телеканалі цього дня виходитимуть о 19:00 та 20:30. Також увечері 14-го жовтня о 21:45 на UA: ХЕРСОН — концертна програма Ольги Чубаревої «Єднаймося».