Олексій Ануля про російський полон — інтерв’ю Суспільному

Олексій Ануля про російський полон — інтерв’ю Суспільному

26 гру. 2023

26 грудня о 22:00 на Суспільне Херсон та інших місцевих каналах Суспільного (Суспільне Чернігів, Суспільне Одеса, Суспільне Львів та інші) дивіться повну версію годинного інтерв’ю з чернігівським кікбоксером та колишнім військовополоненим Олексієм Анулею

У полоні Олексія змушували з’їсти шеврон з українським прапором, намагалися зґвалтувати, катували струмом та били у декількох російських тюрмах. Щоб не померти з голоду він з’їв хробаків та живого пацюка. Чоловік не думав, що переживе тортури і намагався повіситися в карцері. Після повернення вже майже рік проходить реабілітацію і каже, що не відчуває радості, бо в полоні залишились його друзі. Своєю історією Олексій Ануля відверто поділився із Суспільне Чернігів.

«Ми розповіли цю історію, щоб люди знали, що насправді відбувається з українцями в полоні. Послухавши розповідь Олексія, стає зрозуміло, що Женевська конвенція про поводження з військовополоненими ігнорується росіянами. Зараз у полоні, за офіційними даними, перебувають 4337 осіб. Мінреінтеграції говорить, що ця цифра  більша: близько 30 тисяч українців — і військових, і цивільних. Ми щиро віримо, що після відвертої розповіді Олексія ще більше українців вдасться звільнити з полону, — говорить авторка інтерв’ю, журналістка Суспільне Чернігів Ірина Мельник. — Після виходу інтерв’ю до Суспільне Чернігів звернувся волонтер, який запропонував перекласти майже півторагодинний матеріал англійською. Тож ми зараз працюємо над цим: незабаром вийде розповідь Олексія з англійськими субтитрами, й про те, як росія поводиться з полоненими, зможе дізнатися весь світ. Сподіваюсь, що тоді й у світі не буде ілюзій щодо росії і росіян».

Читайте також: Кандидат у президенти США — російський пропагандист: нове розслідування Суспільного

Авторка інтерв’ю розповіла про цікавий факт, свідками якого стали журналісти Суспільного. Коли знімальна група Суспільне Чернігів поїхала на місце крайнього, як говорять військові, бою Олексія Анулі, після якого він і потрапив у полон, чоловік знайшов свій автомат, шеврон та медаль загиблого побратима Артема Шеремета. Все це він заховав 20 місяців тому, щоб це потрапило до рук російських військових.    

Інтерв’ю з Олексієм Анулею — це спільна робота команди Суспільне Чернігів: операторів Олексія Жернова та Олександра Тірка, відеоінженера Ігоря Дериги і продюсерки з виробництва Ольги Конопацької-Плєхової. Відео доступне для перегляду на ютуб-каналі Суспільне Чернігів, де вже набрало більше мільйона переглядів. Матеріал містить чутливий контент. 

Суспільне Мовлення — незалежна медіакомпанія з потужним охопленням на всіх платформах: телеканали Перший, Суспільне Новини, Суспільне Культура, Суспільне Спорт і національна мережа місцевих каналів; радіостанції Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура, Радіоточка. Лише перевірені новини читайте на сайті suspilne.media, на національних і місцевих діджитал-платформах. Ми мовимо мовами нацспільнот, представляємо Україну на Євробаченні, розвиваємо дитячий ресурс «Бробакс», навчаємо медіаспільноту в Академії Суспільного Мовлення. Маємо Суспільне Медіатеку — платформу унікальних відео та аудіо Суспільного від 1950-х і до сьогодні. Захищаємо свободи в Україні.

На Херсонщині 一  це телеканал Суспільне Херсон, Українське Радіо Херсон та цифрові платформи: