Робота хабів Суспільного у 2024 році — зустріч команди регіонального мовлення

Робота хабів Суспільного у 2024 році — зустріч команди регіонального мовлення

19 гру. 2023

Пріоритети у роботі й візію майбутньої спеціалізації хабів обговорили керівники новин та регіонального мовлення Суспільного на зустрічі із шеф-редакторами й продюсерами хабів 14 грудня у Львові.

Завдання команди у 2024 році — збільшити кількість і тривалість випусків новин, зробивши їх щогодинними, на телеканалі Суспільне Новини та місцевих каналах Суспільного. Завдяки розлогій національній мережі філій Суспільного та гіперлокальних кореспондентів у громадах усі випуски міститимуть найважливіші новини та ексклюзивні історії з регіонів. Разом із цим пріоритетом для компанії залишається розвиток цифрових платформ. Робота діджитал-відділів у телеграмі та інших соцмережах довела свою ефективність та значущість під час повномасштабного вторгнення.

«З наступного року нас чекає збільшення виробництва мультимедійного інформаційного контенту насамперед для діджитал-платформ. Водночас ми розуміємо нашу відповідальність перед аудиторіями, які все ще використовують телебачення як основне джерело інформації — і для них збільшуємо кількість національних новин на телебаченні», — сказала Марія Фрей, членкиня правління Суспільного, відповідальна за новини та регіональне мовлення.

Читайте також: «Життя — не тільки в столиці». Марія Фрей — про гіперлокальну мережу Суспільного та розбудову хабів у регіонах

Також регіональна команда продовжить роботу над всеукраїнським інформаційним проєктом «Суспільне. Спротив». У 2024 році він стане ще більш адаптивним до потреб глядача. 

«Відбудеться низка ефірних змін, які, сподіваюся, позитивно оцінить наш глядач. Розлога мережа по всій країні — наша перевага сьогодні. Наступного року ми її підсилимо контентно у програмній сітці Суспільне Новини та місцевих каналів», — сказав Артем Шелковий, генпродюсер регіонального мовлення Суспільного.

Крім цього, триває розбудова хабів Суспільного у регіонах. У 2024-му кожен з них отримає власну спеціалізацію — локальну експертизу, тематичний та форматний фокус для роботи. Спеціалізація відповідатиме особливостям життя макрорегіону, де географічно розташований хаб, враховуватиме навички людей та ресурси команд. Так, журналісти кожного з хабів виготовлятимуть унікальний контент, який виходитиме на всіх  платформах.

«Ми зрозуміли, що хаби у регіонах не можуть бути уніфікованими, коли йдеться про щось більше, ніж щоденні новини. Очевидно, що східний хаб має передусім зосередитись на “польовій” журналістиці та воєнному репортерству. В одному з інших хабів будується телестудія, яка може конкурувати зі студіями національних медіа, а тамтешня команда має експертизу в телевиробництві. Інші хаби Суспільного також отримають фокус, із яким вони працюватимуть», — сказала Христина Гаврилюк, генпродюсерка інформаційного мовлення Суспільного.

Шеф-редактори та продюсери хабів Суспільного представили візії майбутньої роботи. П’ять із шести команд визначилися із форматом спеціалізації та компетенцій їхніх журналістів:

  • східний хаб з центром у Харкові спеціалізуватиметься на воєнному репортерстві — роботі в умовах агресивного цифрового середовища та фізичних небезпек, user-generated content (англ. «користувацький контент») та боротьба з дезінформацією. 
  • команда північно-східного хабу з центром у Чернігові працюватиме в аналітичній журналістиці з фокусом на судову журналістику та воєнні злочини. Компетенціями хабу стануть якісна аналітика, робота з джерелами та даними, пояснення складного простими словами. 
  • Спеціалізацією західного хабу Суспільного з центром у Львові стане live/broadcasting-журналістика. Команда розвиватиме напрям роботи у прямому ефірі та із breaking news, забезпечуватиме виїзні подієві студії.
  • Південний хаб Суспільного з центром в Одесі стане осередком журналістики думок. Компетенціями хабу будуть організація та проведення експертних зустрічей та обговорень про майбутнє, робота з лідерами суспільної думки.
  • Команда центрального хабу Суспільного з центром у Черкасах спеціалізуватиметься на «народній» журналістиці — працюватиме із темами, які турбують людей тут і зараз, розвиватиме сторітелінгові формати.
  • Північно-західний хаб Суспільного з центром у Рівному перебуває на стадії переходу від телевізійного до мультимедійного виробництва.

Зустріч частково відбувалася в укритті, через загрозу ракетних ударів

Також під час зустрічі у Львові директор департаменту із технічних стандартів та сервісів Суспільного Андрій Бруснікін представив регіональній команді технічні трансформації ефірного мовлення з лютого 2022 року, а керівниця проєкту з оцифрування архівів Таїсія Турчин презентувала можливості платформи Суспільне Медіатека та роботи з архівними записами.

Нагадаємо, згідно з Концепцією регіонального мовлення на 2022-2025 роки, Суспільне Мовлення створило 6 хабів у регіонах: центральний, західний, північно-західний, північно-східний, південний та східний. Кожен з шести хабів Суспільного включає центр виробництва — філії у Черкасах, Львові, Рівному, Чернігові, Одесі та Харкові; бюро — філії в найближчих областях, а також гіперлокальну мережу журналістів в об’єднаних територіальних громадах кожного регіону.

Читайте також: Хаби у регіонах Суспільного: запитання — відповіді

Суспільне Мовлення — незалежна медіакомпанія з потужним охопленням на всіх платформах: телеканали Перший, Суспільне Новини, Суспільне Культура, Суспільне Спорт і національна мережа місцевих каналів; радіостанції Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура, Радіоточка. Лише перевірені новини читайте на сайті suspilne.media, на національних і місцевих діджитал-платформах. Ми мовимо мовами нацспільнот, представляємо Україну на Євробаченні, розвиваємо дитячий ресурс «Бробакс», навчаємо медіаспільноту в Академії Суспільного Мовлення. Маємо Суспільне Медіатеку — платформу унікальних відео та аудіо Суспільного від 1950-х і до сьогодні. Захищаємо свободи в Україні.