Вища освіта в умовах війни: «Голос громад» на Суспільне Херсон

Вища освіта в умовах війни: «Голос громад» на Суспільне Херсон

13 гру. 2023

Про виклики, що постають перед вищою освітою під час повномасштабної війни — 14 грудня о 22:10 на місцевих каналах Суспільного Мовлення (Суспільне Рівне, Суспільне Дніпро, Суспільне Житомир та інші) дивіться завершальний випуск телевізійного токшоу «Голос громад». На каналі Суспільне Новини проєкт вийде 15 грудня о 17:00.

Читайте також: Проблеми з водопостачанням після підриву Каховської ГЕС: токшоу «Голос громад» на Суспільному

Цей випуск команда Суспільного знімала в Національному університеті «Острозька академія» в Острозі на Рівненщині. Освітяни розповіли про основні виклики перед вищою освітою в умовах повномасштабної війни, про фінансування та перспективи працевлаштування українських випускників, зокрема й у повоєнний період.

Читайте також: Аграрії та виклики війни: «Голос громад» на Суспільному

«Якісна освіта, гідна оплата праці — це одні з показників загального добробуту. Це те, що закладатиме фундамент у людський капітал у майбутньому. Тому під час дискусії ми обговорили виклики, які виникають перед вищою освітою у часи повномасштабної війни. Зокрема про: фінансування, налагодження співпраці роботодавців з університетами, відтік кадрів за кордон. А також про те, що потрібно зробити університетам зараз, щоб бути успішними інституціями», — сказала Ольга Кутишенко, шеф-редакторка виїзних студій Суспільного.

«Для запису токшоу ми разом із київською командою вирішили обрати тему вищої освіти України в умовах війни. Ця тема надзвичайно актуальна як для всієї України, так і для Рівненської області, оскільки у нас є потужні університети. В одному з них, до речі, в Острозькій академії, ми й записували програми. Цікаво було поговорити про те, наскільки складно нині як викладачам, так і студентам навчатися, що вони думають про своє майбутнє працевлаштування, про те, чи є робочі місця. Ми підібрали максимальний спектр спікерів, щоб розмова була повною», — говорить шеф-редактор Суспільне Рівне та північно-західного хабу Суспільного Орест Гринюк.

Читайте також: Реабілітація військових та ветеранів — другий випуск «Голосу громад» на Суспільному

Ведучі виїзних студій Суспільного Світлана Стеценко та Віктор Дяченко спілкувалися з:

  • Максимом Карповцем, директором Навчально-наукового інституту соціально-гуманітарного менеджменту Національного університету «Острозька академія»;
  • Андрієм Подлевським, проректором з науково-педагогічної роботи, розвитку та комунікацій Національного університету водного господарства та природокористування;
  • Володимиром Степанюком, начальником Острозького управління Рівненської філії Рівненського обласного центру зайнятості;
  • Петром Коржевським, директором департаменту освіти і науки Рівненської військової адміністрації.

«Цінно мати прямий діалог з освітянами щодо ситуації зі студентами, викладачами, абітурієнтами. Головне, що побачать глядачі — немає розгубленого стинання плечима, представники закладів освіти працюють в тих умовах, які ми всі маємо, і, відповідно до обставин, трансформують свої підходи. Попереду у них чимала робота з узгодження освітніх програм в Україні та світових вишах. І тут теж вже є здобутки. Запрошую зацікавлених переглянути цей випуск», — розповів Віктор Дяченко, ведучий проєктів команди регіонального мовлення Суспільного.

Світлана Стеценко вважає, що освіта дуже важлива в контексті відбудови нашої країни.

«Якість знань, кількість фахівців, працевлаштування — це внесок у наше майбутнє. Українські освітяни та студенти долають виклики повномасштабної війни. Це їх загартовує. Потім з’являються нові проблеми. Освітяни знову знаходять рішення. Знову стають винахідливішими. Але вчитися і навчати під час війни — не легко. І нам потрібно шукати комплексні підходи до зміцнення вищої освіти в України. Ці шляхи і обговорювали у токшоу», — сказала Світлана Стеценко, ведуча проєктів команди регіонального мовлення Суспільного.

Читайте також: Токшоу «Голос громад» на Суспільному — перший випуск з Одещини

Спеціально для проєкту кореспонденти Суспільне Житомир та Суспільне Чернігів підготували сюжети про роботу навчальних закладів в умовах воєнного стану та викладачів-військових. Суспільне Луцьк, Суспільне Суми, Суспільне Кропивницький і Суспільне Миколаїв провели бліцопитування серед студентів про очікуваний рівень заробітної плати, бажання працювати за спеціальністю та підробітки під час навчання. 

Регіональна команда Суспільного Мовлення знімала освітню дискусію у бібліотеці Острозької академії за участі операторів, звукорежисера та візажистки Суспільне Рівне. Також до роботи долучилася інженерно-господарська служба філії.

Після показу на місцевих телеканалах Суспільного токшоу можна буде дивитись на ютуб-сторінці Суспільне Рівне.

Це останній випуск токшоу з п’яти відзнятих командою під час поїздок громадами цієї осені в межах розбудови мережі гіперлокальних кореспондентів. Попередні програми «Голос громад» вийшли про:

Нагадаємо, регіональна команда Суспільного Мовлення відзняла випуски телевізійного токшоу про виклики, досвід та успіхи громад України у п’яти містах п’яти регіонів, де тривав пошук гіперлокальних кореспондентів* — на Рівненщині, Одещині, Черкащині, Полтавщині та Дніпропетровщині. 

Суспільне Мовлення — незалежна медіакомпанія з потужним охопленням на всіх платформах: телеканали Перший, Суспільне Новини, Суспільне Культура, Суспільне Спорт та національна мережа місцевих каналів; радіостанції Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура, Радіоточка. Лише перевірені новини читайте на сайті suspilne.media, на національних і місцевих діджитал-платформах. Ми мовимо мовами нацспільнот, представляємо Україну на Євробаченні, розвиваємо дитячий ресурс «Бробакс», навчаємо медіаспільноту в Академії Суспільного Мовлення. Маємо Суспільне Медіатеку — платформу унікальних відео та аудіо Суспільного від 1950-х і до сьогодні. Захищаємо свободи в Україні.

* Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою» спільно фінансується ЄС та його державами-членами Німеччиною, Польщею, Данією та Словенією для підтримки України на її шляху до зміцнення місцевого самоврядування. U-LEAD сприяє прозорому, стійкому та підзвітному багаторівневому управлінню в Україні, яке відповідає на потреби громадян, та розширює можливості громад.