«Оленівка: куратори зла» — фільм-розслідування Kyiv Independent на Суспільне Херсон

«Оленівка: куратори зла» — фільм-розслідування Kyiv Independent на Суспільне Херсон

11 гру. 2023

Імена відповідальних за злочини в Оленівці — у новому фільмі-розслідуванні українського англомовного видання Kyiv Independent «Оленівка: куратори зла», що вийде 12 грудня о 22:00 на місцевих каналах Суспільного. Суспільне Мовлення та «Українська правда» — ексклюзивні медіапартнери з дистрибуції розслідування Kyiv Independent.

Оленівка — тюрма на окупованій території України. Від початку повномасштабного вторгнення росіяни утримували там тисячі військовополонених та цивільних заручників, зокрема й бригади спецпризначення «Азов». Люди, які повернулися з полону, розказували про нелюдські умови, голод, катування та знущання. У ніч з 28 на 29 липня 2022 року рф влаштувала теракт у колонії: загинуло 57 українських військовополонених, понад 130 отримали поранення.

Читайте також: Інтерв’ю з усієї країни у «Суспільне. Спротив»: добірка за листопад

Відділ воєнних розслідувань видання Kyiv Independent пів року працював над тим, щоби визначити українських громадян-колаборантів та росіян, які причетні до злочинів, скоєних в Оленівці. Журналісти знайшли в соцмережах фото кількох імовірних злочинців та поспілкувалися з в’язнями Оленівки, яких уже обміняли, — записали десятки інтерв’ю з військовослужбовцями та цивільними, які були свідками грубого порушення норм міжнародного права. Так, розслідувачам вдалося встановити конкретні імена наглядачів та керівників тюрми. 

«Щодо тих наглядачів, які катували українських військовополонених, то в тюрмі вони були дуже “сміливими”. Вони знущалися над беззбройними оборонцями Маріуполя, які в той момент не могли дати відповідь. Але коли перші українські військовослужбовці повернулися з Оленівки й розказали публічно про злочини в тюрмі, ці ж наглядачі  почали зачищати будь-яку інформацію про себе в соцмережах і вивозити родини в росію», — розповіла Євгенія Моторевська, керівниця відділу розслідувань воєнних злочинів Kyiv Independent.

Англійською фільм-розслідування «Оленівка: куратори зла» доступний для перегляду на ютуб-каналі Kyiv Independent.

Нагадаємо, в березні 2023 року Kyiv Independent заснувало відділ розслідування воєнних злочинів. Місцеві канали Суспільного Мовлення показали фільми-розслідування «Діти для Путіна» та «Діти, які вже ніколи» — про депортацію та вбивства українських дітей під час російсько-української війни.

Загалом Суспільне Мовлення співпрацює з командами «Слідство.Інфо», Bihus.Info, NGL.media, Kyiv Independent та авторами програми «Схеми: корупція в деталях» від «Радіо Свобода». Найцікавіші випуски цих проєктів транслюють у телеефірі місцевих телеканалів Суспільного в межах проєкту «Суспільне. Спротив». Крім цього, суспільний мовник робить власні журналістські розслідування. Одне з останніх 一 продовження розслідування воєнного злочину росіян проти мирних жителів села Ягідне на Чернігівщині «Кльон»

Онлайн місцеві телеканали Суспільного Мовлення можна дивитися на сайтах національної мережі. 

Суспільне Мовлення — незалежна медіакомпанія з потужним охопленням на всіх платформах: телеканали Перший, Суспільне Новини, Суспільне Культура, Суспільне Спорт та національна мережа місцевих каналів; радіостанції Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура, Радіоточка. Лише перевірені новини читайте на сайті suspilne.media, на національних і місцевих діджитал-платформах. Ми мовимо мовами нацспільнот, представляємо Україну на Євробаченні, розвиваємо дитячий ресурс «Бробакс», навчаємо медіаспільноту в Академії Суспільного Мовлення. Маємо Суспільне Медіатеку — платформу унікальних відео та аудіо Суспільного від 1950-х і до сьогодні. Захищаємо свободи в Україні.